Mes nežinome kaip, kuo būdu:

Bet vien ieškantį glosto švelniai

Po gilių abejonės naktų

Purpuriniai tiesos spinduliai..

Vytauto Mačernio žodžiais, kurie akcentuoja žingeidumą, pradėta Tarptautinė mokinių integruotų praktinių veiklų pristatymo konferencija „Tiriame, mokomės vokiečių kalbos ir dalijamės“, kuri vyko gegužės 19 dieną Jonavos Justino Vareikio progimnazijoje. Ją mokyklos komanda jau trečią kartą organizavo bendradarbiaudama su Vilniaus Goethe‘s institutu. Renginį vedė 8c klasės mokiniai Melita Tauginaitė ir Titas Kraniauskas, cituodami ir interpretuodami mūsų poeto Vytauto Mačernio žodžius, džiaugėsi, kad gyvename pasaulyje, kuriame galime kurti ir didžiuotis pasiekimais. Juk mokslas ir menas maitina mūsų sielas.

Progimnazijos direktorė Olga Mediekšė vokiečių, latvių ir lietuvių kalbomis pasveikino susirinkusius, džiaugėsi nuostabiu renginiu, dalyvių drąsa ir žingeidumu bei pakvietė nesustoti domėtis mokslu, mus supančiu pasauliu, nes „... gyvenimo įvairovė augina sparnus. Tai ne tik gražu, bet ir simboliška“. O palinkėdama visiems mokiniams gero laiko kartu ir sėkmės kiekvienam asmeniškai, įkvėpė dalyviams motyvacijos ir drąsos. Ačiū, direktore, jūsų tikėjimas suteikia sparnus...

Konferencijos dalyvius pasveikino Nijolia Buinovskaja, Goethe‘s instituto Lietuvoje kalbos skyriaus vadovė. Ji padėkojo visiems mokytojams, skatinantiems savo mokinius dalintis su bendraamžiais savo atradimais, veiklomis, progimnazijos direktorei, mokytojai Jurgitai Skamaročienei ir visai komandai už palaikymą, puikiai suorganizuotą konferenciją bei įdomiai parengtą programą. Palinkėjo visiems dalyviams sėkmės ir drąsos.

Goethe‘s instituto Latvijoje kalbos skyriaus vadovė Gisela Wahl linkėjo įdomios dienos mokiniams, mokytojams, svečiams ir džiaugėsi, kad tęsiasi prieš dvejus metus užsimezgusi draugystė ir konferencijoje dalyvauja mokiniai iš Latvijos, projekto „CLIL in Lettland“ dalyviai, palinkėjo sėkmės, naujų atradimų ir įspūdžių. O savo taisyklinga latvių kalba parodė, kad norint, visi tikslai pasiekiami.

Po pasveikinimo žodžių konferencijos moderavimą perėmė Jurgita Skamaročienė, progimnazijos vokiečių kalbos mokytoja ekspertė. Ji pasidžiaugė, kad ši konferencija suburia ieškančius, tiriančius, kuriančius, paskelbė konferencijos eigą ir kvietė mokinius pristatyti savo pranešimus. O jų buvo net 14 iš 12-os Lietuvos ir Latvijos mokyklų, parengtų vokiečių ir gimtąja kalbomis. Pranešimų turinys stebino įvairove, aktualumu, džiugino mokinių dalykinės ir kalbinės kompetencijos, kūrybiškumas, mokytojų išradingumas ir profesionalumas, rengiant integruotas vokiečių kalbos ir dalyko pamokas ar projektines veiklas.

 

Išklausę pranešimų, mokytojai, mokiniai ir konferencijos svečiai rinko labiausiai patikusius ir balsavo. Pasidžiaukime geriausiais pripažintais pranešimais.

I vieta:

- Klaipėdos raj. Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijos 5 klasės moksleivių Evijos Baltrukonytės ir Viliaus Navicko parengtas pranešimas „Integruota komiksų laboratorija“ („Integriertes Comic-Labor“). Mokiniams pasiruošti padėjo mokytojos Vilija Bakutienė ir Daiva Kačinskienė,

- Jonavos Justino Vareikio progimnazijos 6 klasės mokinių Kotrynos Jakštaitės ir Jono Bartaševičiaus pranešimas „Planetos, žvaigždynai ir ... robotai!“ („Planeten, Sternbilder und ... Roboter!“). Mokiniams pasiruošti padėjo mokytojos Edita Paknienė ir Jurgita Skamaročienė.

II vieta:

- Vilniaus Jeruzalės progimnazijos 8 klasės mokinių Mato Stražnicko ir Povilo Strikės pranešimas „Stebuklingas kristalų pasaulis“ („Zauberhafte Welt der Kristalle“). Mokiniams pasiruošti padėjo mokytojos Liucina Ramoškienė ir Daiva Olenkovič,

- Šiaulių Gegužių progimnazijos 6 klasės moksleivių Evelinos Pabrėžaitės ir Gretos Čepaitytės pranešimas „Atrask nematomas jėgas. Kelionė į magnetų pasaulį“ („Unsichtbare Kräfte entdecken. Eine Reise in die Welt der Magneten). Mokinėms pasiruošti padėjo mokytojos Lina Šidlauskienė ir Rasa Žemaičiūnienė,

- Vilniaus Jeruzalės progimnazijos 8 klasės mokinės Liepos Troščenkaitės pranešimas „Volungė – mažasis vasaros pranašas“ („Pirol – der kleine Sommerbote“). Moksleivei pasiruošti padėjo mokytojos Liucina Ramoškienė, Daiva Paškevičienė ir Dalia Steponavičienė.

III vieta:

- Marijampolės sav. Mokolų progimnazijos 6 klasės mokinių Neilos Matusevičiūtės ir Paulos Černiauskaitės pranešimas „Vandens tyrimai vokiečių kalbos ir biologijos pamokose“ („Wasserforschung im Deutsch- und Biologie Unterricht“). Moksleivėms pasiruošti padėjo mokytojos Jurgita Eidukonienė ir Ieva Šmulkštienė.

Laimėtojai paskelbti, tačiau reikia pažymėti, kad ši konferencija – turtinga brandžiais mokinių darbais, kokybiškais pristatymais ir VISI pranešimai, juos rengę mokiniai bei jų mokytojai yra laimėtojai. Juk tyrinėdami, dalyvaudami integruotose vokiečių kalbos ir dalyko veiklose, mokiniai ir mokytojai plečia akiratį, mokymo(si) procese išbando naujus modelius.

Visi konferencijoje dalyvavę mokiniai apdovanojami Goethe‘s instituto padėkomis, geriausių pranešimų autoriai – diplomais, o visi 6-8 klasių konferencijos dalyviai – trijų dienų tarptautine CLIL-stovykla, kuri vyks š. m. birželio 9-11 dienomis Jonavoje, Justino Vareikio progimnazijoje. Konferencijos dalyvius šia netikėta žinia pradžiugino Margarita Repečkienė, Goethe‘s instituto Lietuvoje pedagoginio bendradarbiavimo, vokiečių kalbos kursų ir egzaminų programų koordinatorė. Tad iki greito susitikimo Jonavoje!

Už sklandų konferencijos organizavimą dėkojame komandai: Jonavos Justino Vareikio progimnazijos direktorei Olgai Mediekšei, direktorės pavaduotojai ugdymui ir vokiečių kalbos mokytojai Jurgitai Skamaročienei, lietuvių k. mokytojai Loretai Kazlauskienei, informacinių technologijų mokytojai Sigitai Rancaitei, Goethe‘s instituto Lietuvoje pedagoginio bendradarbiavimo, vokiečių kalbos kursų ir egzaminų programų koordinatorei Margaritai Repečkienei.

Informaciją pateikė Loreta Kazlauskienė ir Jurgita Skamaročienė

Nuotraukas pateikė Sigita Rancaitė ir Edita Paknienė